Terugkerende blessures

Terugkerende blessures... Helaas zijn er nog steeds veel sporters die hier last van hebben.

Ook hardlopen is een sport waarbij (terugkerende)blessures vaak terugkomen. Typische hardloopblessures zijn de peesklachten en de overbelastingsklachten. Onder hardlopers komen met name de hamstringblessure, springschenen, achillespeesklachten en lage rugpijn veel voor.

Opvallend is dat deze klachten meestal sluimerend beginnen. Je staat 's morgens op en voelt dat de desbetreffende regio "wat stijfjes" aanvoelt. Door te bewegen neemt de gevoeligheid vaak af. Hierdoor ben je als sporter geneigd om toch te gaan lopen. Beter van niet!

De hamstringoverbelasting is een van de meest voorkomende blessures van deze spiergroep die zich achter op de bovenbenen bevindt. Met name de aanhechtingsplaats  van deze spier op het bekken is een gevoelige plaats voor het ontstaan van deze klachten.

Het herstel kan vaak lang duren. Dit is afhankelijk van de plaats van het letsel. Wanneer de hamstringblessure zich midden in de spier bevindt herstelt de sporter sneller dan een blessure van de pees (aanhechting).

De manier waarop de blessure ontstaat is belangrijk om te vermelden aan de fysiotherapeut (acuut of geleidelijk). Om de ernst van het letsel in te kunnen schatten kan je een echo laten maken. Afhankelijk van de ernst zal de fysiotherapeut je dan advies geven hoe om te gaan met deze blessure.  De behandeling zal bestaan uit lichte rekkingstechnieken, massage, oefentherapie (en dry needling) gericht op het verbeteren van de spierkracht en verbeteren van de coördinatie. De fysiotherapeut zal ook de onderrug en het bekkengewricht onderzoeken om na te gaan of zich hier geen blokkades bevinden.

 

Blijf je regelmatig last houden van terugkerende blessures?

Neem contact op voor vrijblijvend advies van Topfysiotherapie Delta.