Kramp een vervelend fenomeen

Iedere hardloper herkent het wel: kramp. Elke atleet heeft wel een of meerdere keren meegemaakt dat hij of zij moest stoppen met lopen vanwege (dreigende) kramp…

Wat is kramp eigenlijk?
Kramp, ofwel, spierverkramping, is een lokaal probleem in de spier waardoor de spiervezels in de “aktiestand” blijven staan. Om kracht te kunnen leveren in de spier spannen duizenden spiervezels zich tegelijkertijd aan. Tijdens deze krachtsinspanning is energie nodig (in de vorm van calcium, magnesium en ATP). Echter door langdurig en zwaar belasten (sporten) kunnen deze energievoorraden opraken. Deze energievoorraad heb je ook nodig om weer van aanspanning in de spier naar de “ruststand” te kunnen komen. Wanneer er dus geen energie meer is blijven de spiervezels aangespannen en voelen we kramp of een verkrampt gevoel.
Wanneer de hele spier verkrampt is kunnen we door langzaam de spier te rekken weer in de ruststand krijgen.
Het komt ook voor dat er enkele vezels in de “aktiestand” blijven. We merken dan dat we “spierknopen”in de spieren hebben.

Wat zijn oorzaken van kramp?
Er zijn meerdere oorzaken van kramp bekend. Zoals aangegeven kan de oorzaak gelegen zijn in energie tekort. Echter ook (langdurige) stress, lage rugpijn, slechte voeding, weinig drinken (water) en overbelasting worden vaak genoemd.

Hoe kun je kramp voorkomen en wat kun je er aan doen?
Zorg voor een uitgebalanceerde voeding, rust voldoende tussen de trainingen en na wedstrijden. Zorg ook dat de vochthuishouding in orde is. Ook kan de fysiotherapeut wat voor je betekenen door middel van Dry Needling. deze methode is vaak uiterst effectief en heeft resultaat binnen 1-2x behandelen!

Tenslotte…
Mocht je regelmatig last hebben van kramp, of herken je dat je (meerdere) spierknopen hebt?
Neem contact op via deze link http://topfysiotherapie.nl/praktijken/delta/afspraak-maken/ en we geven je graag vrijblijvend advies.

We zijn er immers voor jullie!

Freek Weijers
Topfysiotherapie Delta